Na Kaplického výstavu do Danubiany chodia návštevníci z rôznych krajín

06.02.2012 Bratislava

Bratislava 5. februára (TASR) – Výber z celoživotnej tvorby a doteraz najväčšiu výstavu českého architekta Jana Kaplického možno po predĺžení v bratislavskej Danubiane navštíviť do konca februára.

\"O výstavu tohto svetoznámeho architekta je veľký záujem. Chodia návštevníci z celej Európy, preto sme ju predĺžili. Jej inštalácia je veľmi zložitá a podobná príležitosť na Slovensku bude ťažko. Je to skvelý výstavný projekt,\" povedal pre TASR riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič.

Podľa neho je to doteraz najväčšia výstava Kaplického tvorby, aká kedy bola organizovaná. Okrem asi 60 modelov odvážnych architektonických nápadov je tam množstvo fotografií stavieb z rôznych krajín, skice a návrhy aj nerealizovaných objektov vytvorené za vyše polstoročie. Návrhy, ktoré robil pre dizajn, napr. pre Alessiho jedálenský alebo kaviarenský servis, šperky či bytové doplnky. Na paneloch kopírujúcich jeho denníkové zápisky, ktoré si viedol od detstva, sú ďalšie materiály súvisiace s jeho životom. Výstava Jan Kaplický: Vlastní cestou prináša ucelený pohľad na život a dielo kontroverzného českého architekta, ktorého meno sa spája najmä s kauzou nerealizácie jeho víťazného návrhu Národnej knižnice v Prahe.

\"Je to nezabudnuteľný muž s veľkým talentom. Poznala som ho vyše 50 rokov a urobil obrovský kus práce, aká sa nedá porovnať s iným architektom. Tvorbou potvrdil svoj výrok, že architektúra bola jeho celoživotnou láskou. Dokázal kresliť naraz oboma rukami, je unikátny prípad a nikdy nikoho nekopíroval,\" zhodnotila ho kurátorka výstavy Eva Jiřičná z Prahy, ktorá s ním pôsobila aj v Londýne.

Jan Kaplický sa narodil v Prahe (1937), kde študoval na Vysokej škole umeleckého priemyslu. Po sklamaní z režimu emigroval do Spojeného kráľovstva a pracoval v niekoľkých architektonických kanceláriách. S Davidom Nixonom založil architektonické štúdio Future systems (1979), v ktorom sa prepracoval na špičku vo svojom odbore. Bol predstaviteľom high-tech architektúry, zástancom voľných kriviek a tvarov. Na konci kariéry sa venoval najmä organickej architektúre. Do diel vnášal stavebné postupy, materiály a technológie, ktoré nie sú bežne používané v architektúre, inšpiroval sa napríklad loďami či leteckým priemyslom. Je nositeľom viacerých ocenení, z nich najprestížnejšie Stirlingovu cenu (1999) dostal za stavbu Lord\'s Media Center v Londýne. Zomrel náhle v Prahe v roku 2009.
 

Vyberte región